Природозащитници предупреждават, че държавна компания Напоителни системи – ЕАД“ не се предвижда да

...
Природозащитници предупреждават, че държавна компания Напоителни системи – ЕАД“ не се предвижда да
Коментари Харесай

Без реформи в Напоителни системи и 847 млн. лв. на вятъра

Природозащитници предизвестяват, че държавна компания „ Напоителни системи – ЕАД “ не се предвижда да бъде реформирана, а " над 847 милиона лв. от проекта за възобновяване ще бъдат  хвърлени в каца без дъно ". 

Проектът за реорганизация на системите за напояване на стойност над 847 млн. лева на Министерство на земеделието, храните и горите би трябвало да отпадне от Националния проекта за възобновяване и резистентност, предизвестяват от Коалиция „ За да остане природа в България “. Освен че планът предвижда наливането на пари в нереформираната държавна компания „ Напоителни системи – ЕАД “, той демонстрира редица управленски и екологични проблеми.

В понеделник, 5 юли, пък бе обявено, че общо 24 планови оферти на „ Напоителни системи " ЕАД на обща стойност 106 979 203,05 лева са утвърдени за финансиране по подмярка 4.3 „ Подкрепа за вложения в инфраструктура, обвързвана с развиването, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство “ от Програмата за развиване на селските региони.

Състоянието на „ Напоителни системи “ - ЕАД, 100% благосъстоятелност на Министерство на земеделието, храните и горите, демонстрира, че ръководството на държавната система за напояване е надълбоко сбъркано, настояват от организацията. Неслучайно през 2016 година се приема Стратегията за хидромелиорациите до 2030, която планува промени, вложения и разпродажба на „ Напоителни системи “. Министерство на земеделието дължи пояснение за какво плануваните промени не са стартирани към този момент пета година от приемането на тактиката.

Разформироването на Напоителни системи е по рекомендация на Световната банка, която изготви отчет за хидромелиоративната инфраструктура в България. Вместо това от Министерството оферират наливане на над 847 млн. лева без промяна, без изясненост по какъв начин ще се поддържа резултата след края на проекта, в несъгласие с екологичното законодателство и с евентуално отрицателно влияние върху предпазени зони и територии.

 В плана на “Напоителни системи ” няма заложена промяна съгласно актуалните правила и положителни практики на Европейски Съюз при ръководството на водите и устойчивото земеделие и напояване. Става ясно, че огромна част от обектите, които България предлага, са свързани с бизнес проекта за развиване на “Напоителни системи ” от 2017-2021 година, както и с общата тактика за развиване на хидромелиорациите в България 2013 година От двата документа се подразбира, че в системата и бранша на напоителни системи има дългогодишни проблеми, които не са адресирани уместно през последните 10 и повече години. 

" Частта за напояване в националния проект не дава отговор на актуалните трендове за дейно, наново и мъдро ръководство на водите, съобразено с климатичните опасности, европейските тактики, наставления и регламенти. Това значи, че препоръчаните ограничения и големи средства в българския проект няма да доведат до превъзмогването на това предизвикателство в България. Алтернативата обаче не е индивидуални кладенци или водохващания по реките за всеки, което би довело до цялостна безредица във водоползването, какъвто опит бе изработен в 44-тото Народно заседание ", споделят от " За да остане природа в България ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР